Azok számára akik nem tudják:

Gombacsírának nevezzük azt a (szaporító) anyagot amivel a gombatermesztés során az alapanyagot beoltjuk. Öt literes befőttes üvegben, ill. különböző ürtartalmú műanyag zacskókban állítják elő, leginkább sterilizált gabonaszem alapon. Búza. köles, cirok és más anyagokra átvive a gomba micéliumát. A termesztés során aztán ezt a szemcsírát keverjük bele az alapanyagba, és ha jól dolgoztunk, a gombafonalak átszövik az anyagunkat, és teremhet is a gomba.

 

laskagomba csíralaskagomba micéliumgomba csíra
Laskagomba csíra
Ára: 1400 Ft/ db

Speciális műanyagzacskókban készítjük és értékesítjük a szemcsírát. Ennek előnyei mind a szállításnál és tárolásnál, mind a felhasználásnál megmutatkoznak az üvegessel szemben. Mennyisége megközelítően 5 liter. Ez szét morzsolt állapotban értendő, nem kevesebb, mint amennyi az üvegben kaphatókból kijön. Egy ilyen zacskó mintegy egy mázsa alapanyag, vagy egy m2 fa felület beoltására elegendő.

Szállításkori előnyök:
A kisebb súly és térfogat, valamint nem kell törékenyként kezelni.

Felhasználás során megmutatkozó előnyök:
Sokkal könnyebb kibontani mint az üveges társait. Aki bontott már üvegből csírát, netán ha az már kicsit el is volt öregedve, tudja, hogy nem is olyan egyszerű dolog azt üvegtörés nélkül megtenni.
Természetesen sokkal rövidebb idő alatt lehet ugyanazt a mennyiséget kibontani.
A göngyöleg elmosása, tárolása, visszaszállítása sem jelent többletgondot.
Betétdíjat sem kell fizetni.

Tárolhatóságról:

A megvásárolt csírát tiszta, fagymentes, de lehetőleg minél hidegebb helyen tároljuk. A hőmérséklet jelentősen befolyásolja az eltarthatósági időt. Pl 1-4 °C-on akár két hónapig is tarthatjuk károsodás nélkül. Ehhez persze az kell, hogy az átszövődés után mihamarabb hűtőbe kerüljön.. Ha több zacskót veszünk, és hosszabb ideig kell tárolni, ne rakjuk egymásra.

Felhasználásról:

A szemcsírát felhasználhatjuk gombazsák készítéséhez és farönk beoltásához egyaránt. Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, tiszta helyiségben, tiszta edényben tiszta kézzel szét kell morzsolni. Ezt 1-2 nappal a feldolgozás előtt is megtehetjük, de főleg friss anyag esetén, illetve ha nem hűtőben tároljuk, újra összeállhat. A szétmorzsolt anyagot lefedett edényben vagy tiszta zacskóban tárolhatjuk a bedolgozásig.


micélium gombacsíra


A kicsit elöregedett, esetleg még el is szineződött anyag, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tönkrement. Ha meg akarunk bizonyosodni a csíraképességéről, akkor hypos vattával töröljük le a csírazacskót, majd éles késsel, tapétavágóval kis ablakot vágjunk az oldalán. Itt pár szem csírát kiveszünk, és egy tiszta, kisebb üvegbe tesszük. (pl bébi tápszeres, Erős Pistás üveg) Helyezzünk mellé egy kis megnedvesített vattát, vagy papírvattát, papírzsebkendőt, aztán kössük le. Pár nap alatt a gabonaszemekből a csíra fejlődésnek indul, kifehéredik, "bevattásodik" Ez a kívánatos. Ha a szemek barnák maradnak, vagy más szinű lesz, (ált. zöld, szürke, fekete) akkor ne használjuk fel.

 

Fajtákról:

Többfajta laskagombacsírát lehet beszerezni, de mára elmondható, hogy a HK 35-öslaskagomba hibrid a legterjedtebb. Ezt lehet téli és nyári körülmények között egyaránt termeszteni, elég bőtermő, és a tárolhatósága, külalakja is a legjobbak közé emeli. Az összes tulajdonságát tekintve a legjobb, ezért mi is csak ezt használjuk, külön kívánságra azonban más fajtából is olthatunk csírát
Ha több fajta csíránk van, azokat ne keverjük egymással.

Vásárlási lehetőségről:

Az általunk készített csírát megvásárolhatják telephelyünkön, ill. postai úton is.
Megrendelést elfogadunk:
E-mailban: oldbluesman@freemail.hu
laskagomba.hu@gmail.com
(Célszerű a címzett telefonszámát is megadni, sok esetben könnyíti, gyorsítja a kézbesítést)
(Négy munkanapon belül a rendelés felvételéről vagy már a postára adásról válasz levelet küldök)
postai levélben: Tóth Sándor 8716 Gadány Illancs major
telefonon, SMS-ben: 70/332 28 24
Megrendeléskor a pontos címet, (irányítószámot) valamint a fizetés módját is kérjük megjelölni.(Célszerű a címzett telefonszámát is megadni).
Belföldre Postán is küldünk. Az egy csomagban feladható mennyiségek, és az árak 2013.06.18-től:

Annak érdekében, hogy a szállítás költsége minél alacsonyabb legyen, szerződést kötöttünk a Posta MPL szolgáltatására. Mivel itt nem egységes a súlyhatár, ezért nem egyforma mértékben, de minden kategóriában jó pár száz Ft-al olcsóbb lett a korábbi lehetőségnél. Ezért az előre utalásos csomagküldés lehetőségét megszüntettük, már nem jelent előnyt a mostani árakhoz képest.

A küldeményekért fizetendő árat a táblázat tartalmazza, ami magában foglalja a csírát (1400 Ft/db), némi csomagolás és a postaköltséget egyaránt.
(Zárójelben a könnyebb számolás érdekében feltüntettem az egy zacskó csírára eső összeget.)

 

db

MPL futárszolgálat
Házhoz szállítás
(Utánvétes fizetés)

MPL futárszolgálat
Postán maradó
(Utánvétes fizetés)
1 db
2900 Ft (2900Ft/db)
2680 Ft (2680Ft/db)
2 db
4560 Ft (2280Ft/db)
4300 Ft (2150Ft/db)
3 db
5960 Ft (1987Ft/db)
5700Ft (1900Ft/db)
4 db
7580Ft (1895Ft/db)
7270 Ft (1817Ft/db)
5 db
9200 Ft (1840Ft/db)

8840 Ft (1768Ft/db)

6 db
10600 Ft (1767Ft/db)
10240 Ft (1707Ft/db)
7 db
12200 Ft (1743Ft/db)
11800 Ft (1686Ft/db)
8 db
13600 Ft (1700Ft/db)
13200 Ft (1650Ft/db)
9 db

15220 Ft (1691FT/db)

14770 Ft (1641Ft/db)

MAGYARÁZAT:

Első oszlop:
Az MPL házhoz viszi a csomagot, feladást követően két munkanapos időgaranciával.A kézbesítőnek kell fizetni a díjat. Ha mobil számot is közöl a vevő, akkor a posta a hivatalba érkezésről "E-előrejelzés"-ként SMS-ben üzenetet küld.

Részlet a szerződésből:

"Az MPL a küldeményt két alkalommal kísérli meg kézbesíteni a címzett részére. Amennyiben az első kézbesítési kísérlet nem vezetett eredményre, az MPL a küldemény érkezéséről és a kézbesítés megkísérléséről értesítőt hagy hátra. Ha a címzett telefonszáma feltüntetésre került a címiraton, az MPL egyeztet a második kézbesítési kísérlet helyéről és idejéről a címzettel. Az MPL a következő munkanapon ismét megkísérli a küldemény kézbesítését. A második kézbesítési kísérlet sikertelensége esetén az MPL a címhelyen ismételten értesítőt hagy, melyen feltünteti azt a postahelyet, illetve őrzési időt, ahol és ameddig a jogosult átveheti."

 

Második oszlop:
Ebben az esetben 5 munkanapon belül a megrendelőnek kell a postahivatalba bemenni, és ott átvenni a csomagot. A csomag átvételekor kell fizetni.
A megrendelést írásban fogadom el, (e-mail, sms, levél) pontos címet, vagy visszahívható telefonszám megadását is kérem.
A ''Postán maradó'' csomagok esetében a postahivatal címét (is) kérem megadni, különösen fontos olyan helységek esetén, ahol több posta is van!


 

Nem gyakran, de előfordulhat, hogy a kommunikációs folyamatban probléma adódik, (nem kapom meg az e-mailt, sms-t, esetleg mégis elfelejtenék befizetéskor a nevet megadni) ezért, ha tíz munkanapon belül sem értesítést, sem a csírát nem kapják meg, kérem telefonon keressenek meg a dolog tisztázása végett.

 

www.laskagomba.hu