Termesztés farönkön, gyökértuskón


Kitűnő lehetőség a kivágott fák tuskóját laskagombával elkorhasztani, ráadásul nagyon finom ízű gombát is kapunk.

Számításba jöhető fafajták

Az akác és tűlevelű fajták kevésbé alkalmasak, annak ellenére, hogy természetben mindegyiken előfordul laskagomba, igaz , más-más gyakorisággal. Az almatermésűek -különösen a dió- kedvelt táptalaja a laskagombának. Megfelelőek még: bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, hárs, gesztenye és még több más faj is. Néhány fafajtán ugyan megterem, de a terméshozam kisebb más fajtákhoz képest. pl.: cseresznye, szilva, kőris, éger.

Az oltásról:

Az oltást kora tavasztól késő őszig elvégezhetjük, ha ezt tavasszal tesszük, már az év őszén várható az első termés. Az előzőleg tiszta edényben szétmorzsolt szemcsírát a tuskó tetejére tesszük szem vastagságban. Erre ráhelyezünk 2-3 cm-es korongot, amit előzőleg fűrészeltünk le. Ezt szeggel is rögzíthetjük. Erre egy fólia takarót teszünk és földdel letakarjuk 5-10 cm vastagságban. Amennyiben a nap közvetlenül is éri a rönköt, árnyékoljuk le a túlzott felmelegedés és kiszáradás elkerülésére. A gomba néhány hónap alatt átszövi a fát. A tavaszi oltásúról augusztusban, az ősziről kora tavasszal eltávolítjuk a fólia és földtakarót.

faronk

A régen kidöntött, kiszáradt tuskókon kisebb mennyiségű gombára számíthatunk, de az elkorhasztás is cél lehet.

A termésről

A fa fajtájától és az időjárástól függően 3-5 évig terem, rendszerint ősszel, esetleg tavasszal is. A gomba hullámokban jelenik meg, a termésszünet kedvezőtlen időjárás esetén akár egy hónapnál is hosszabb lehet. Akkor érett szedésre, ha a gombakalapok kissé begöngyölt széle kezd kiegyenesedni. Nem célszerű tovább a tuskón tartani, mert elöregszik, rágóssá válik, főleg ha az idő szárazabb. A csokrokat egyszerűen tőben letörjük, vagy éles késsel levágjuk.

Gondozás:

Ha a tuskó olyan helyen van, szükséges lehet a mesterséges árnyékolás, a nap és a széllel szemben. Erre bármilyen anyag megfelel, 30-40 cm magasságban pl.: deszka, nádpadló, fekete fólia, földből húzott bakhát stb. Száraz idő esetén fontos a gyakori öntözés, párásítás. A rönkök köré célszerű a talajra szalma- fólia- vagy más anyagból takarót tenni, hogy az öntözés illetve az eső ne verjen fel szennyeződést a gomba lemezei közé.

Növényvédelem:

Fontos a gombát megvédeni a rovarkártevőktől, meztelen csigáktól. Ezt Basudin ill. csigaölő szer kihelyezésével is megtehetjük. Nagyon ügyelni kell, hogy a vegyszerek ne érintkezhessenek a gombákkal.

A szemcsíráról:

A csíra hűvös helyen, 1-2 hétig, hűtőszekrényben 8-10 hétig is eltartható károsodás nélkül.

A fent leírtakat szakkönyvekből, szakfolyóiratokból állítottam össze, saját tapasztalatom nincs.

A fatuskók, rönkök beoltásának több módja is van, nem lehet azt mondani, hogy valamelyik jó, más módszerek pedig nem. Íme egy nem álltalam készített youtube-s filmen:

Egy kedves vásárlóm leírta saját tapasztalatát:

Ez év tavaszán rendeltem Önöktől laskagomba csírát farönkön történő termesztés céljából. Mivel honlapjukon az szerepel, hogy nincs saját tapasztalatuk ilyen termesztéssel kapcsolatban, ezért azt gondoltam, hogy az én eddigi tapasztalataimat megosztom Önökkel.

Egy zacskó gombacsírával 5db, kb. 35 cm átmérőjű bükkfa kuglit (hosszuk kb. 40 cm volt) oltottam be az alábbi módon:

  1. 4 db kuglit 2/3 részéig földbe ástam. Ezek tetejére elhintettem a gombacsírát, majd erre helyeztem az előzetesen levágott kb. 3cm vastag bükkfa szeletet. A kuglik kerületére felül tiszta fehér papírcsíkot rögzítettem rajzszeggel, hogy a gombacsíra ne hulljon le. Minden kuglit külön-külön fóliával takartam.
  2. 1 db kugli alá a kiásott gödör aljára tiszta fehér papírt tettem, erre a gombacsírát, majd a fa kuglit, amint az az Önök honlapján is látható. Ezután fedtem le fóliával.

Ezek után az egészet a kiásott föddel letakartam.

Szeptember közepén takartam ki a kuglikat. (A száraz meleg ősz miatt szerencsésebb lett volna néhány héttel később.) Mind az öt teljesen át volt fehéredve, átszőtte a gomba. Egy héttel ezelőtt megjelentek az elő termések az egyes pontban leírt módon beoltott kuglikon.

kugli1
kugli2

2006. november 23., T. László