Laskagomba termesztése vásárolt alapanyagon


Manapság már elég sok helyen beszerezhető PE zsákba töltött becsírázott alapanyag. Erre terjedt el a “gombazsák” elnevezés. Célszerű átszövetett állapotban megvásárolni. A hibátlan anyag egyenletesen fehér színű, nincs benne zöld, barna, fekete hibás rész.
A tőlünk vásárolható zsákok hibrid gombacsírával vannak átszövetve, amely a jelenleg ismert összes laskagomba fajtánál jobb tulajdonságú, mind a termesztést, mind a fogyasztást illetően. Az alapanyag minden speciálisan szükséges kezelést megkapott. Semmiféle utógondozást nem igényel.
A zsákok több hullámban teremnek. 4-5 termésidőt célszerű bevárni, amely alatt, ha a megfelelő körülményeket biztosítja 3-5 kg termés várható. A zsákok elhelyezhetők minden olyan tiszta helyiségben, ahol a gombáknak megfelelő klímát biztosítani tudják. (Pince, garázs, folyosó, alagsor, lépcsőház, előszoba, fürdőszoba, stb. ) Tavasszal és ősszel esetleg még a szabadban is termeszthető.

A gomba igényei

Hőmérséklet

A laskagomba széles hőmérsékleti határok között képes termőtestet fejleszteni. (8-24 Celsius fokig) de a legkedvezőbben 17 Celsius fok körül terem. Ott, ahol a hőmérséklet 25 fok feletti, a zsákokat nem célszerű elhelyezni. Ilyen helyen könnyen kiszáradnak, ill. az alapanyag károsodik. A jól átszőtt zsákoknak a hideg nem árt, még az sem, ha teljesen megfagy. A hőmérséklet emelkedésével a zsák újra termőképes lesz.

Páratartalom

A laskagomba számára legmegfelelőbb relatív nedvességtartalom 75-90 % között van. Az ennél szárazabb helyiségben a gombatestet finoman, permetszerűen tiszta vízzel meg lehet locsolni, naponta 2-3-szor. A túl sok víz ártalmas lehet. Alacsony hőmérsékleten könnyebb a megfelelő relatív nedvességtartalmat biztosítani, mint meleg helyiségben. A páratartalom növelése legkönnyebben a padozat öntözésével érhető el, amit elegendő csak a termés időszakban biztosítani.

Fény

A termés időszakban a laskagomba kevés fényt is igényel, ennek hiánya esetén a gombák megnyúlnak, kalapot nem fejlesztenek. Ha a természetes világítás nem elegendő, mesterséges fénnyel lehet pótolni. A fény is csak a termésidőszakban szükséges.

Levegő

Szükséges, hogy a zsákok jó levegőjű helyiségben legyenek elhelyezve. Ellenkező esetben a gombák torzulnak, összenőnek, karfiolosodnak. (pl. dohos, rossz levegőjű pincében, olajgőzös, füstgázos helyiségben, stb.)

Növényvédelem

Nagyon fontos megakadályozni, hogy meztelen csiga a terméshez hozzáférjen, mert megrágja, váladékával élvezhetetlenné teszi a gombát. Bizonyos helyeken szükséges lehet még a rovarok ellen is védekezni (gombaszúnyog), amelynek a lárvái a micéliumot károsítják. Növényvédőszerek: PIRETRIN, CHEMOTOX

Szedés

A gombát akkor kell leszedni, ha a kalap széle kezd elvékonyodni, esetleg kicsit barnulni. Ez nem a nagyságtól függ, néha egészen nagyra is nőnek a kalapok, máskor nem. Semmiképp nem ajánlom, hogy túl sokáig maradjon a zsákon, mert elöregszik, rostjai megerősödnek. Inkább szedjük le éretlenül, mint túl érve, így sokkal ízletesebb! A csokrokat egyszerűen csavarjuk le a zsákokról, nem baj, ha egy kis szalmás rész is kiszakad.