Gombacsíra


Gombacsírának nevezzük azt a (szaporító) anyagot amivel a gombatermesztés során az alapanyagot beoltjuk. Öt literes befőttes üvegben, ill. különböző űrtartalmú műanyag zacskókban állítják elő, leginkább sterilizált gabonaszem alapon. Búza. köles, cirok és más anyagokra átvíve a gomba micéliumát. A termesztés során aztán ezt a szemcsírát keverjük bele az alapanyagba, és ha jól dolgoztunk, a gombafonalak átszövik az anyagunkat, és teremhet is a gomba.

51600 51599 51602

 

Mi speciális műanyagzacskókban készítjük és értékesítjük a szemcsírát. Ennek előnyei mind a szállításnál és tárolásnál, mind a felhasználásnál megmutatkoznak az üvegessel szemben. Mennyisége: sterilezés előtt 3 kg-ra töltött anyag szétmorzsolt állapotban megközelítően 4,5 liter. Egy ilyen zacskó mintegy egy mázsa alapanyag, vagy egy m2 fa felület beoltására elegendő.

Szállításkori előnyök

A kisebb súly és térfogat, valamint nem kell törékenyként kezelni.

Vásárlási lehetőségek

Az általunk készített csírát megvásárolhatják telephelyünkön, ill. postai úton is. Postai úton vásárlás részletei…

Felhasználás során megmutatkozó előnyök

Sokkal könnyebb kibontani mint az üveges társait. Aki bontott már üvegből csírát, netán ha az már kicsit el is volt öregedve, tudja, hogy nem is olyan egyszerű dolog azt üvegtörés nélkül megtenni. Természetesen sokkal rövidebb idő alatt lehet ugyanazt a mennyiséget kibontani. A göngyöleg elmosása, tárolása, visszaszállítása sem jelent többletgondot. Betétdíjat sem kell fizetni.

Tárolhatóságról

 A megvásárolt csírát tiszta, fagymentes, de lehetőleg minél hidegebb helyen tároljuk. A hőmérséklet jelentősen befolyásolja az eltarthatósági időt. Pl. 1-4 °C-on akár két hónapig is tarthatjuk károsodás nélkül. Ehhez persze az kell, hogy az átszövődés után mihamarabb hűtőbe kerüljön.. Ha több zacskót veszünk, és hosszabb ideig kell tárolni, ne rakjuk egymásra.

Felhasználásról

 A szemcsírát felhasználhatjuk gombazsák készítéséhez és farönk beoltásához egyaránt. Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, tiszta helyiségben, tiszta edényben tiszta kézzel szét kell morzsolni. Ezt 1-2 nappal a feldolgozás előtt is megtehetjük, de főleg friss anyag esetén, illetve ha nem hűtőben tároljuk, újra összeállhat. A szétmorzsolt anyagot lefedett edényben vagy tiszta zacskóban tárolhatjuk a bedolgozásig.

51525 51532

 

 A kicsit elöregedett, esetleg még el is színeződött anyag, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tönkrement. Ha meg akarunk bizonyosodni a csíraképességéről, akkor hypos vattával töröljük le a csírazacskót, majd éles késsel, tapétavágóval kis ablakot vágjunk az oldalán. Itt pár szem csírát kiveszünk, és egy tiszta, kisebb üvegbe tesszük. (pl bébi tápszeres, Erős Pistás üveg) Helyezzünk mellé egy kis megnedvesített vattát, vagy papírvattát, papírzsebkendőt, aztán kössük le. Pár nap alatt a gabonaszemekből a csíra fejlődésnek indul, kifehéredik, “bevattásodik” Ez a kívánatos. Ha a szemek barnák maradnak, vagy más színű lesz, (ált. zöld, szürke, fekete) akkor ne használjuk fel.