Felhasználási segédlet
Szeletelés
A laskagombát rostszerkezete miatt célszerű a lemezekre merőlegesen szeletelni. A tönkhöz közeledve vékonyabb szeleteket vágjunk.
Tönk
A laskagombából a szár és a tönk is kitünően felhasználható. Apróra vágva levesekbe, pörköltekbe, húsokkal együtt, esetleg kuktában főzve készíthetjük el. Ledarálva készíthetünk belőle fasírozottat, szószokat, ízesítő alapokat. Vannak vevőink, akik megkedvelték a tönk felhasználását, daráláshoz kifejezetten a gomba ezen részét ajánljuk.
A laskagombához illő fűszerek
- Feketebors
- fehérbors
- majoránna
- bazsalikom
- oregánó
- petrezselyemlevél
- fokhagyma
- vöröshagyma
- kakukkfű
Mi az amit nem kell csinálni a laskagombával?
Azok kedvéért, akik megkérdeznék: nem kell a laskagombát lehámozni, a bőrét lehúzni, nem kell leforrázni.
Vannak felhasználók, akik a gombát, mielőtt elkészítik, leforrázzák, hogy elveszítse a mérgező hatását. Az igazán mérgező gombákon ez nem segít, bár vannak erdei gombák, melyek nyersen mérgezőek, de kellő ideig főzve fogyaszthatók. Az erdőn szedett gombát minden esetben szakértővel vizsgáltassák meg!