Receptek
Ezen az oldalon nemsokára adatbázis-rendszerű recepttár lesz elérhető, több, mint ezer gombarecepttel, az alábbiak ideiglenes ízelítőként szolgálnak.
Gombaleves
- 15 dkg gomba (laskagomba)
- 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
- 12 dl csontlé
- 1 dl tejföl
- só, őrölt bors
- 1 marék csipetke tészta
A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított, szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és beletesszük a fűszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időnként megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefőzzük a csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.
F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 24. oldal
Gombapaprikás
- 50 dkg gomba (laskagomba)
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- 1 kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)
Az összevágott hagymát az olajban, fedő alatt megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült, a levébe egy evőkanál liszttel simára kevert egy deci tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 60. oldal
Gombás palacsinta
- 20 db sós palacsinta
- 30 dkg gomba (laskagomba)
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej reszelt vöröshagyma
- 1 dl tejföll
- 1 kávéskanál liszt
- 5 dkg reszelt sajt
- só
- kiskanálnyi pirospaprika
- paradicsompüré
- tubusos paprika
A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük, és annyi időre tesszük a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 62. oldal
Részeges csirke
- 1 kg csirkemell
- 20 dkg gomba (laskagomba)
- 2 dl fehér bor
- 1 dl étolaj
- só
- majoránna
- szerecsendió
A csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
FAKANÁL-45, 20. oldal
Tejszínes gombaleves
- 30 dkg gomba (laskagomba)
- 1-1 szál sárga- és fehérrépa
- 1 evőkanál reszelt hagyma
- 5 dkg reszelt hagyma
- 5 dkg vaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- húsleveskocka
- só
- őrölt fehérbors
- 1 csokor petrezselyem
a galuskához:
- 1 tojásfehérje
- liszt
- só
- 2 dl tejszín
- 1 tojássárgája
A vajon a reszelt hagymát megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tűzön kevergetjük, és 1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval, fehérborssal fűszerezzük, és addig főzzük, ami a zöldség meg nem puhult. ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, de ezzel már nem főzzük már tovább. A levesestálba vagy a tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró levest erre szedjük.
FAKANÁL-41, 3. oldal
Gombamártás
- 35 dkg gomba (laskagomba)
- 5 dkg vaj
- kiskanálnyi reszelt vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín vagy tejföl
- só
- őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon (esetleg a reszelt hagymával) sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. (Összevagdalt petrezselyemmel is fűszerezhetjük.)
FAKANÁL-41, 4. oldal