Receptek


Ezen az oldalon nemsokára adatbázis-rendszerű recepttár lesz elérhető, több, mint ezer gombarecepttel, az alábbiak ideiglenes ízelítőként szolgálnak.

Gombaleves

  • 15 dkg gomba (laskagomba)
  • 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
  • 12 dl csontlé
  • 1 dl tejföl
  • só, őrölt bors
  • 1 marék csipetke tészta

A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított, szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és beletesszük a fűszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időnként megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefőzzük a csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.

F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 24. oldal

Gombapaprikás

  • 50 dkg gomba (laskagomba)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)

Az összevágott hagymát az olajban, fedő alatt megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült, a levébe egy evőkanál liszttel simára kevert egy deci tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.

F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 60. oldal

Gombás palacsinta

  • 20 db sós palacsinta
  • 30 dkg gomba (laskagomba)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej reszelt vöröshagyma
  • 1 dl tejföll
  • 1 kávéskanál liszt
  • 5 dkg reszelt sajt
  • kiskanálnyi pirospaprika
  • paradicsompüré
  • tubusos paprika

A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük, és annyi időre tesszük a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.

F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986), 62. oldal

Részeges csirke

  • 1 kg csirkemell
  • 20 dkg gomba (laskagomba)
  • 2 dl fehér bor
  • 1 dl étolaj
  • majoránna
  • szerecsendió

A csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.

FAKANÁL-45, 20. oldal

Tejszínes gombaleves

  • 30 dkg gomba (laskagomba)
  • 1-1 szál sárga- és fehérrépa
  • 1 evőkanál reszelt hagyma
  • 5 dkg reszelt hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • húsleveskocka
  • őrölt fehérbors
  • 1 csokor petrezselyem

a galuskához:

  • 1 tojásfehérje
  • liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojássárgája

A vajon a reszelt hagymát megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tűzön kevergetjük, és 1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval, fehérborssal fűszerezzük, és addig főzzük, ami a zöldség meg nem puhult. ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, de ezzel már nem főzzük már tovább. A levesestálba vagy a tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró levest erre szedjük.

FAKANÁL-41, 3. oldal

Gombamártás

  • 35 dkg gomba (laskagomba)
  • 5 dkg vaj
  • kiskanálnyi reszelt vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín vagy tejföl
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem

A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon (esetleg a reszelt hagymával) sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. (Összevagdalt petrezselyemmel is fűszerezhetjük.)

FAKANÁL-41, 4. oldal